Eén van de belangrijkste tips is toch wel het op orde hebben van alle (auto)papieren. Het kan geen kwaad om (bij voorkeur twee) kopieën te hebben van de boorddocumenten voor het geval dat… Rijbewijs, identiteitskaarten, verzekeringspapieren (check vooral ook even de geldigheid), betaalkaarten en – last but nog least – een tankkaart indien aanwezig mag u absoluut niet vergeten voor vertrek.
Papieren voor elkaar? Dan nu de auto nog. Het kan zijn dat deze recentelijk onderhoud heeft gehad. Toch is het nooit verkeerd om een tussentijdse zomercheck te laten uitvoeren bij de garage. Kan dit of wilt u dit liever niet? Ga dan in ieder geval de volgende dingen na: oliepeil, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, banden(spanning) en verlichting. Heeft u een airconditioning? Vergeet dan het koelgasniveau in de klimaatregeling niet te controleren! De geoefende kijker adviseren we tevens om de remblokken, ruitenwisserbladen, riemen en drukslangen na te kijken.
Niets is zo vervelend als pech onderweg. Door bovenstaande te doen, sluit u de grootste risico’s alvast uit. Echter, soms slaat de pechduivel tóch toe en dan kunt u maar beter een gevarendriehoek, veiligheidsjasjes, een brandblusser, verbandtrommel, reservewiel (of bandenreparatiekit), reservelampen en extra zekeringen bij de hand hebben. Let op: sommige landen hanteren andere (lees: extra strenge) regels. Frankrijk verplicht haar reizigers bijvoorbeeld om altijd een alcoholtester mee te nemen.
Zonder alcoholgel zijn we nergens meer tegenwoordig. Maar ook ander materiaal kan helpen de reis comfortabeler te maken. Een 12V-autolader, zaklamp, deken en niet te vergeten: water. Zorg altijd voor voldoende water aan boord van uw wagen. Daar leven we immers op! Minstens zo belangrijk is hoe u het inpakt: kleine losliggende spullen c.q. rondslingerend grut is ‘not done’. Alles moet goed worden opgeborgen in de daarvoor bestemde vakjes in de wagen of anders in uw eigen koffers en tassen. Daarover gesproken: leg de zwaarste koffers en tassen zoveel mogelijk onderop en lichtere bagage erbovenop. Het laatste wat u wilt is dat u letterlijk en figuurlijk gebukt gaat onder uw spullen in geval van een aanrijding en/of noodstop. Wees extra zuinig op uw hoofd en nek en scheidt de bagageruimte af van het inzittendencompartiment.
Tot slot: bereid uw lichaam en geest ook voor op de (lange) reis en ga uitgerust op weg. Stel de navigatie van tevoren zo punctueel mogelijk in (dus niet alleen de bestemming of het reisdoel, maar ook uw routevoorkeur – kort, snel, economisch of eenvoudig) en breng een goed humeur mee. Dan houdt u het ook beter en langer vol. Fijne vakantie namens Auto’s Verschueren!