Schoon en geluidloos cruisen over snelwegen en landweggetjes, zonder dat je voelt hoe de wagen van versnelling wisselt. Een motor die meteen reageert wanneer je het gaspedaal induwt. En na je geweldige rit koppel je de wagen aan je laadpaal om de dag nadien weer met een volle batterij te vertrekken!
Elektrische wagens zijn haast niet meer weg te denken. De verkoop haalt langzaam maar zeker die van wagens op brandstof in. Het gaat zelfs zo ver dat fabrikanten zoals Jaguar en Volvo erop mikken om ten laatste over 10 jaar volledig over te schakelen op elektrische wagens.
Ongelijk kunnen we hen niet geven. Elektrische wagens zullen in de toekomst steeds interessanter worden op fiscaal vlak. Daarnaast zijn ze uiteraard goed voor het milieu, voordelig in gebruik en - gezien de toekomstige maatregelen als onderdeel van het klimaatakkoord - zeker al het overwegen waard.
Zo stelt het klimaatakkoord dat alle verkochte nieuwe wagens vanaf 2029 elektrisch moeten zijn. En hoewel die maatregel alleen geldt op nieuwe wagens, is de omschakeling naar een tweedehands elektrische auto alvast een stap in de goede richting.
In dit artikel zetten we alle aandachtspunten rond het kopen van een tweedehands elektrische auto even op een rijtje. Want als je de stap waagt, dan wil je natuurlijk een topwagen waar je het nodige rijplezier aan beleeft.
Niet helemaal zeker wat je wilt? Schets waar je naar op zoek bent bij onze experts en zij helpen je de perfecte tweedehands elektrische wagen te vinden!
Elektrische wagens bestaan in verschillende vormen en maten, gaande van razendsnelle Tesla’s tot hybride gezinswagens van Toyota. De ene heeft een bereik van honderden kilometers, terwijl het bereik van hybride wagens eerder onder de 50 kilometer zit.
De eerste afweging die je maakt voordat je je tweedehands elektrische auto koopt is dus meteen een heel belangrijke: ga je je nieuwe wagen gebruiken voor woon-werkverkeer? Of ben je ook van plan om langere afstanden te rijden?
Daar zit al een zeer belangrijk verschil.
Het bereik per model en merk verschilt heel sterk en kan gaan van enkele tientallen km tot ruim 650 km. Daarom is het aangeraden om vooraf even enkele berekeningen en afwegingen te maken.
Elektrische- en hybride wagens bestaan in allerlei vormen en maten. Naast het aantal kilometers dat je ermee gaat rijden, moet je uiteraard ook kijken naar de grootte van de wagen.
De ene heeft graag een compacte wagen, die flexibel door stadskernen rijdt en in de kleinste parkeerplaatsen past. Denk dan aan de bescheiden Renault Twizy.
De andere heeft een gezin met 3 kinderen en heeft een ruime achterbank en volumineuze kofferbak nodig om op avontuur te trekken (en boodschappen voor 5 te doen). Zij kijken dan eerder naar een Peugeot 2008/3008 (elektrisch/hybride) of de volledig elektrische BMW i-reeks, waarmee je al gauw 400-500 kilometer haalt.
Sommigen kopen elektrische wagens omdat ze milieuvriendelijk zijn, anderen omdat ze simpelweg de toekomst zijn. Maar velen kijken ook gewoon naar het grote fiscale voordeel dat je ermee behaalt.
Bij aankoop van een tweedehands elektrische auto word je in het Vlaamse Gewest volledig vrijgesteld van de Belasting op Inverkeerstelling. Ook geniet je van een volledige vrijstelling van de verkeersbelasting. In het Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je het minimum aan verkeersbelasting van 77,35€.
Voor vennootschappen en zelfstandigen is een elektrische wagen ook nog eens 100% fiscaal aftrekbaar.
Hybride wagens is dan weer een ander verhaal. Onder de ‘uitdoofregeling’ zullen alle wagens (inclusief hybride wagens) die gebruikmaken van fossiele brandstoffen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn tegen 2028.
De aftrekbaarheid van brandstofkosten van zo’n hybride wordt begrensd tot 50%, terwijl je elektriciteitskosten gewoon aftrekbaar blijven. Zo stimuleert de overheid het gebruik van je elektrische motor.
Conclusie: voorlopig zijn zowel hybride als elektrische wagens nog interessant qua fiscaliteit. Maar vanaf 2025 gaan ook hybrides minder interessant worden.
Je zou denken dat een wagen een wagen is. Maar onder de motorkap zijn er grote verschillen tussen elektrische wagens en klassieke wagens.
Een tweedehands elektrische auto met elektromotor biedt heel wat voordelen ten opzichte van een wagen met verbrandingsmotor. Zo heeft een elektromotor minder bewegende delen, waardoor de kans op slijtage minder is. Een elektromotor heeft dus minder vaak een onderhoudsbeurt nodig dan een klassieke verbrandingsmotor. Doorgaans slechts om de 2 jaar of na elke 30.000 km!
Maar elektrische wagens zijn doorgaans ook zwaarder en beschikken over een hogere koppel, wat ervoor zorgt dat je banden sneller verslijten. Daardoor kies je hier best voor sterkere, betere banden die uiteraard met een meerkost komen.
Elk voordeel heeft zijn nadeel. En in het geval van elektrische wagens vinden we dat probleem bij de (niet-)aanwezige infrastructuur. De toename in laadpalen ligt voorlopig niet in lijn met de meerverkoop van elektrische wagens.
Dat maakt dat je in de zomer wel eens een krantenkop ziet passeren over files aan laadstations. Die chauffeurs staan eerst geruime tijd in de file om dan te wachten tot hun wagen volledig is opgeladen. En dat terwijl klassieke brandstofwagens op enkele minuten tijd stoppen aan een tankstation en hun wagen voltanken.
Laadpalen op straat of aan huis doen er 6-10 uur over om je wagen op te laden. Gelukkig zijn er ook snelle laadpalen (meestal langs de autosnelweg) die het op 20-40 minuten doen. Die gebruik je voornamelijk voor langere afstanden. En dan doet dat half uurtje rust wel goed na enkele uren achter het stuur te hebben gezeten.
Auto’s Verschueren heeft niet alleen regelmatig tweedehands elektrische auto’s of hybrides in het wagenpark staan. We zijn ook een erkende autodealer. Dat maakt dat je hier altijd zorgeloos weg kunt rijden in een echte topwagen.
Zo geniet je bij Auto’s Verschueren van:
verlengde garantie bovenop de wettelijke garantie van 24 maanden;
een wagen in uitstekende staat dankzij uitgebreide (en onafhankelijke) controles;
flexibele onderhoudscontracten;
verschillende financieringsmogelijkheden;
professioneel advies op jouw maat;
pechverhelping / wegenhulp;
wax- en coatingbehandelingen om je lak extra te beschermen.